Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

8 uur slaap is een mythe!

Een vaak gehoorde uitspraak: ‘Iedereen heeft 8 uur slaap nodig.’ Maar is dit ook zo? Om meteen met de deur in huis te vallen: 8 uur slaap is een mythe en bovendien heel persoonlijk. Zo functioneert de één prima op 7,5 uur slaap en heeft een ander 9 uur slaap nodig. Wat we wel weten, is dat niemand echt gezonder wordt van minder dan 6 uur slaap. En hoe heerlijk uitslapen ook is, langer dan 9 uur slapen is ook niet echt goed voor je. 

Hoe werkt slaap nou eigenlijk? En hoe weten we hoeveel slaap we nodig hebben?

Als je slaapt, gebeurt er van alles in je lichaam waarvan je je niet bewust bent. Je slaap verloopt volgens verschillende fasen en elke fase heeft haar eigen kenmerken. Alle slaapfasen samen vormen één slaapcyclus.

Een slaapcyclus duurt in de regel 90 tot 120 minuten en tijdens een normale nacht wordt deze cyclus vier à vijf keer doorlopen. De meesten van ons worden na elke cyclus even wakker maar dit neem je in de regel niet bewust waar.. Je lichaam checkt bijvoorbeeld of je geen pijn hebt, moet plassen en of de omgeving nog veilig is. Is alles in orde, dan slaap je weer in en begint er een nieuwe slaapcyclus. Is er iets niet in orde, dan word je wakker om actie te ondernemen.

Belangrijke fase: de REM slaap

‘REM’ staat voor Rapid Eye Movement omdat de ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen. De rem slaapfase volgt na de diepe slaap en wordt ook wel droomslaap genoemd. 

Aan het begin van de nacht meer diep slaap, 2e helft van de nacht meer REM slaap. Maar in elke cyclus heb je sluimer, lichte, diepe en REM slaap, alleen de verdeling is anders.

Te weinig slaap is niet onschuldig

Stel dat je stelselmatig een uur te weinig slaapt. Dat lijkt min of meer onschuldig, want wat is nu een uurtje? Maar dat uurtje legt wel een enorme druk op je REM slaap. En als er druk op je REM slaap komt zul je cognitief veel minder goed herstellen. Je ontbeert die mentale frisheid. Je merkt het aan alles: je kan je minder goed concentreren, je neemt moeilijker beslissingen en je gaat over de gehele lijn merken dat je prestaties eronder gaan lijden.

Hoe beter slapen?

Beter slapen doe je gewoon door op tijd naar bed te gaan. Een schitterende tip om de zaken aan te pakken en beter te slapen is: zet niet alleen een wekker om op te staan, maar ook om te gaan slapen. Hoe simplistisch het ook lijkt, zoiets helpt je echt om je eraan te herinneren dat het tijd is om naar bed te gaan.

Kortom, zorg ervoor dat je voldoende REM slaap krijgt. Door voldoende uren slaap ga je ook voldoende dromen en heeft je lichaam de tijd om je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen over te zetten. Wil je beter presteren? Dan is het een prima idee om je slaap te optimaliseren!

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer
Business Athlete

Suze van Leuwen: ‘Oprechte aandacht is de sleutel in HR’

Lees meer