Patricia Gielis is HR directeur aan de Radboud Universiteit. Een plek waar ze al langere tijd veel aandacht besteden aan vitaliteit, zowel voor medewerkers als voor studenten. Volgens Gielis kun je nooit genoeg bezig zijn met vitaliteit. ‘Waar mogelijk besteden we er aandacht aan, en ook zeker binnen HR.‘
Met het Radboud Green Office zette de Radboud Universiteit al een mooi initiatief neer, waarmee ze studenten en medewerkers ondersteunen in hun duurzame denken en doen. In dit Green Office vind je allerlei informatie en motivatie rondom duurzaamheid, veerkracht en vitaliteit.
Speciale wandelroute
Super om te zien, en dat is nog maar het begin. Ook op de campus zelf wordt aandacht besteed aan duurzaamheid en vitaliteit. “Wij zijn veel bezig met gezond eten en alles wat mensen zelf kunnen doen om vitaal te blijven. Zo hebben we sinds een paar jaar een speciale wandelroute van 5 kilometer op het campusterrein, waar we erg trots op zijn.”
De route loopt langs veel groen, zoals bijenkasten, opvang van regenwater en een voor insecten ingerichte bloeiende middenberm. Hiermee worden studenten en medewerkers gestimuleerd om meer te lopen en meer buiten te zijn.
Gielis houdt zich bezig met vitaliteit, maar daarnaast werkt ze samen met haar collega, die speciaal voor vitaliteit is aangesteld. “We hebben verschillende collega’s die raakvlakken hebben met vitaliteit en één collega die het echt als thema heeft.” Hij is senior beleidsadviseur en houdt zich specifiek bezig met vitaliteit en welzijn. Vanuit HR zijn die thema’s sterk met elkaar verbonden.”
Vitaliteitsweek
Twee keer per jaar organiseert Gielis samen met haar team een vitaliteitsweek voor medewerkers van de universiteit. Tijdens deze week wordt aandacht besteed aan vitaliteit, gezond leven en thema’s als ademhaling, beweging en slaap. “Je kunt workshops volgen en informatie ophalen over allerlei onderwerpen die te maken hebben met gezondheid”, zegt Gielis. Ook bieden we gedurende het jaar professionele begeleiding aan: Fit @ Work. Samen met experts ga je aan de slag op de onderdelen die voor jou belangrijk zijn. Wat je ook wilt: het kan allemaal en is voor iedere deelnemer op maat.”
Slaap
Vooral slaap is volgens Gielis een belangrijk onderwerp. “Bij vorige werkgevers besteedde ik hier ook aandacht aan. Over het algemeen weet iedereen dat goed slapen belangrijk is, maar om iedere nacht goed te slapen kan nog best een uitdaging zijn. Dat heeft met veel factoren te maken. Wij willen informatie over slapen en het belang ervan op informatieve manieren naar onze studenten en medewerkers brengen.”
“Omdat we vinden dat vitaliteit veel verder gaat dan fysieke gezondheid, besteden we ook aandacht aan thema’s als diversiteit en inclusie. De mate waarin je jezelf kunt zijn, je thuis voelt in een team zijn van invloed op jouw welzijn en gezondheid. Ook onzekerheden over je baan, of uitdagingen in een functie kunnen van invloed zijn op jouw gezondheid en hiermee op jouw vitaliteit.”
Hoge werkdruk
Gielis vertelt dat zij zich met het HR team in wil zetten voor medewerkers én studenten. “De workshops die we nu voor medewerkers hebben, bieden we straks ook bij studenten aan. Mentaal welzijn gaat namelijk samen met werkdruk, een onderwerp dat bij medewerkers, maar ook bij studenten een grote rol speelt.”
Ook studenten kunnen last hebben van een hoge werkdruk. “Neem afstuderen of promoveren als voorbeeld. Daar komt enorm veel druk bij kijken. Wij zoeken naar manieren om deze werkdruk te reguleren.”
Volgens Gielis is het verlagen van de werkdruk bij veel universiteiten een grote uitdaging. “Bij universitair docenten gaat het over de combinatie onderwijs en onderzoek: zij begeleiden studenten en hebben daarnaast ook eigen onderzoeken en publicaties. Bij elkaar opgeteld vraagt dat veel tijd. Doe je zoveel tegelijk, dan kan het lastig zijn je tijd goed te verdelen.”
Hoge prioriteit
Het verlagen van werkdruk heeft hoge prioriteit. “Het is een complex vraagstuk, aangezien werkdruk voor iedereen anders is. Er bestaat een wezenlijk verschil tussen de druk die je ervaart en de werkdruk die je acceptabel vindt. Dat kan per levensfase verschillen.”
Het verlagen van werkdruk zodat deze meer in balans is, is voor iedereen maatwerk. Wij doen in de organisatie wat we kunnen om hier stappen in te maken.
Hybride werken
Sinds coronatijd heeft de combinatie werken op de campus en elders (waaronder thuis) invulling gekregen. De Radboud Universiteit biedt hier dan ook graag de ruimte voor. “Er zijn colleges op de campus, maar veel colleges worden ook hybride of online aangeboden. We proberen de campus nu meer als ontmoetingsplek in te richten.”
Eerder kwamen mensen met het doel om te werken en nu is het doel om te ontmoeten en te verbinden. “We zien dat er bij medewerkers een patroon ontstaat van 3 dagen werken op de campus en twee dagen thuis of elders. We blijven monitoren wat de verschillende behoeften zijn van medewerkers zodat de werkomgeving hierop aan blijft sluiten.”
Blijven investeren
Gielis ziet de toekomst positief tegemoet. “Met Fit @ Work hebben we al een mooi en gevarieerd vitaliteitsprogramma, met als doel een blijvende gedragsverandering en duurzame persoonlijke groei. Thema’s als voeding, beweging, mentale gezondheid en slaap zullen altijd hoog op de agenda blijven staan en we zullen hier de komende tijd dan ook zeker in blijven investeren.”