Auteur: Paula Vaarkamp
Business Athlete

Anabel Rodrigo: ‘Afgelopen jaar was bij LIOF het jaar van de vitaliteit’

Anabel Rodrigo Rama is Manager HR bij LIOF. Samen met ruim zeventig andere gedreven medewerkers heeft zij daar een duidelijke missie: kansen creëren voor het innovatieve MKB binnen de provincie Limburg. Welke rol speelt vitaliteit daarin? En waar liggen de uitdagingen? “Met z’n allen werken aan één doel, dat verbindt.”

In 2016 kwam Rodrigo Rama als externe bij LIOF. Een jaar later trad ze in dienst. Naast haar baan bij LIOF heeft ze haar eigen bedrijf, waarmee ze MKB-bedrijven ondersteunt met vraagstukken op gebied van HR.

Bij LIOF houdt Rodrigo Rama zich ook bezig met vitaliteit en kijkt ze naar wat binnen dat thema belangrijk is. “Ontwikkeling van mens en medewerker spelen hierbij een grote rol. Onze omgeving verandert, LIOF verandert en een medewerker moet daarin meeveranderen. Dat brengt af en toe uitdagingen mee, je schakelt regelmatig op meerdere borden tegelijk.”

LIOF is volgens Rodrigo Rama erg ontwikkelingsgericht. Op gebied van HR, maar ook als je kijkt naar de ondernemers. “Onze aandeelhouders zijn provincie Limburg en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wij dragen samen met partners eraan bij dat het economische ecosysteem in Limburg groeit en daarmee de werkgelegenheid verbeterd wordt. We investeren in het helpen en ontwikkelen van innovatieve bedrijven in de provincie, waarbij we ons richten op de maatschappelijke transities waar we voor staan.”

Ontwikkeling

“Ontwikkeling drijft mij. Als persoon en in mijn werk als Manager HR. Elk jaar kijk ik: wat gaan we doen en wat kunnen we verbeteren op het gebied van HR zodat mijn collega ondernemers zo goed als mogelijk kunnen helpen? We zijn in maart samen met de andere regionale ontwikkelmaatschappijen in Nederland een landelijk traineeship gestart. Dat stond al langer hoog op mijn verlanglijstje. Daarmee geven we net afgestudeerden de kans om het mooie vak van business developer of investmentmanager te leren bij LIOF. “

Werkdruk

Op dit moment merkt Rodrigo Rama dat medewerkers steeds vaker tegen grenzen aanlopen. Sommigen nemen te veel hooi op hun vork, voor anderen is de werkdruk te hoog. Mensen zijn veel bezig met doelen: wat moet er gehaald worden, wanneer moet het af? Hoe hoog ligt de lat? “We merken dat dit gevoel van onder druk presteren bij medewerkers steeds sterker wordt. Misschien is het een reactie op corona. Mensen zijn sinds die tijd nog meer betrokken en proactief. De grens tussen werk en privé lijkt ook vager, het loopt meer door elkaar.”

“Onze medewerkers dienen stuk voor stuk een maatschappelijk doel. Dat kan ook bepaalde verwachtingen met zich meebrengen. Wij proberen hierin zo goed als mogelijk te ondersteunen door het gesprek aan te gaan met de medewerker op het moment dat de eerste signalen zich aandienen.”

Vitaliteit van carrière

Volgens Rodrigo Rama is het altijd belangrijk om als werkgever ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden, zodat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Ongeacht of die ontwikkeling nu voor LIOF is, of voor een andere, toekomstige werkgever.

Kijk je naar de vitaliteit van een medewerker, dan kijk je niet alleen naar het fysieke of mentale stuk, zegt Rodrigo Rama. “Wij denken ook aan de vitaliteit van de carrière. Je loopbaan, het werk. Als bedrijf hebben we daar aandacht voor en proberen we mee te denken en te faciliteren zodat iemand voldoende ruimte krijgt om te leren en te blijven groeien.”

Coaching

Kom je bij LIOF in dienst, dan krijg je een assessment en een externe coach, waarmee je in gesprek kunt gaan wanneer dat nodig is. “Je kiest zelf hoeveel gesprekken je nodig hebt. We bieden ook teamcoaching aan. Dan kijkt het team zelf naar hoe het samenwerkt, waar de kracht zit van het team en waar er werk aan de winkel is. Op basis van wat het team nodig heeft, passen we de coaching aan. Er is geen vast traject of een bepaald aantal bijeenkomsten dat gedaan móet worden.”

Jaar van de vitaliteit

Afgelopen jaar was het voor LIOF ‘Het jaar van de vitaliteit’. “We besteedden aandacht aan vitaliteit door middel van verschillende thema’s, die we ophaalden bij collega’s middels een survey. Mentaal welzijn en slaap werden vaak genoemd”, zegt Rodrigo Rama. “Volgend jaar is het idee om aandacht te geven aan het thema ‘begrenzing’. Hoe zorg je dat je met alle rollen die je hebt en die je omgeving van je verwacht, dat je begrensd blijft en dat je je kunt focussen op wat echt belangrijk is?”

LIOF organiseerde gedurende het hele jaar fysieke activiteiten. Zo deed iedereen een tijdje mee aan een wandel app ‘Het Ommetje’ (ontwikkeld door de Hersenstichting) en waren er verschillende sessies rondom bewegen, voeding, werkdruk en slaap. Elk kwartaal kunnen collega’s terecht bij een stoelmasseur, er is kantoorfruit en als medewerkers willen deelnemen aan een sportwedstrijd, dan stimuleert LIOF dat ten zeerste. “Vaak wordt er samen met collega’s meegedaan aan hardloop- en wielren-events. Zo blijven mensen in beweging en daarnaast vinden we het belangrijk dat medewerkers in verbinding blijven met elkaar.”

Eigen verantwoordelijkheid

Rodrigo Rama vindt het de rol van de werkgever om handvatten voor vitaliteit aan te bieden. “Soms hoor je wel eens dingen als ‘die verantwoordelijkheid ligt bij de medewerker, hij mag toch zelf weten of hij sport of niet’. En die verantwoordelijkheid ligt ook daar, dat is ook mijn mening. Maar als werkgever moet je wel alert blijven op de vitaliteit van de medewerker. Je doet het met elkaar.”

Twee keer per jaar organiseert LIOF daarom een PMO (periodiek medisch onderzoek) waar medewerkers vrijwillig hun fysieke gezondheid en leefstijl kunnen meten. “Je krijgt dan een medisch onderzoek en vragen over slaap, voeding, werkstress en werkdruk. Er zijn vitaliteitscoaches betrokken die jou aan de hand van je resultaten kunnen helpen”, zegt Rodrigo Rama.

Slaap

“Slaap is een onderwerp waar veel collega’s zelf al mee bezig zijn”, zegt Rodrigo Rama. “Tijdens het jaar van de vitaliteit hadden we ook een sessie over slaap, met Floris Wouterson als spreker. Het thema werd aangedragen door medewerkers, omdat ze dat een belangrijk onderwerp vinden om te bespreken.”

Rodrigo Rama ziet slaap als een ondergeschoven kindje binnen vitaliteit. “Je kunt een tijdje zonder voeding, een paar dagen zonder drinken. Maar een paar dagen zonder slaap is net zo funest. Al met twee dagen zonder slaap kun je heel erg uit balans raken. Wat mij betreft mag slaap nog veel meer aandacht krijgen in de hele discussie over vitaliteit. Het wordt vaak gezien als gevolg in plaats van oorzaak. Maar je kunt iets aan je slaap doen, voordat het andere negatieve gevolgen teweeg brengt.”

“De reacties op de sessie met het thema slaap waren heel positief. Veel collega’s kochten na afloop Floris’ boek en later kreeg ik regelmatig te horen dat ze het inspirerend vonden en dat ze aan de slag waren gegaan met Floris’ tips. 

Dit jaar heeft LIOF de samenwerking met Floris Wouterson, met behulp van de SleepImpactScore© verder geïntensiveerd. “Alle collega’s kregen de mogelijkheid een onderzoek in te vullen over hun slaapkwaliteit. Een groot aantal maakte hier gebruik van en ontving een persoonlijke rapportage. Sommige collega’s volgen nu een online coachingstraject om hun slaap te verbeteren. Anderen kregen in hun rapportage feedback over hoe ze hun slaapkwaliteit verder kunnen verbeteren. Ook hier krijg ik weer heel veel positieve reacties op.”

Over de auteur

Paula Vaarkamp

Redactie & online marketing | Leergierig, reislustig en altijd op zoek naar mooie verhalen.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Dorien Damad deelt haar inzichten als HR-manager: zó zet Centric in op mensen en prestaties

Lees meer
Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer