ten binnen jouw bedrijf. Empathisch en motiverend leiderschap zijn belangrijker dan ooit zorgen voor geëngageerde en gelukkige medewerkers. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wellbeing expert en keynotespreker Ann de Bisschop legt uit. “Zolang er vertrouwen is kun je rekenen op resultaat.”
Voordat De Bisschop voor zichzelf begon, werkte ze bij DPG Media als wellbeing directeur. “Ik begon mijn overleg niet met ‘hoe hoog is het marktaandeel of wat is de omzet’, maar met het welzijn van de mensen. Bij een bedrijf als DPG Media is dat nodig. Daar werken is continu een race tegen de klok. Twee keer per dag een live journaal op tv, 24/7 live op de radio. Je “knop” staat constant aan.”
Als wellbeing directeur had De Bisschop een duidelijke missie: anderen behoeden voor wat haar bijna overkwam. “Zelf zat ik zwaar in de oranje gevarenzone doordat ik te lang, te veel werkte. Gelukkig merkte mijn baas dat op en kreeg ik ruimte om te herstellen. Later heb ik de functie van Wellbeing Directeur gecreëerd en deze zelf ook ingevuld, en wilde ik koste wat het kost voorkomen dat mijn collega’s hetzelfde zouden doormaken.”
Zo gezegd, zo gedaan. De Bisschop stelde een plan op voor een betere work-life balance binnen het bedrijf, die uit verschillende aspecten was opgebouwd. “Vitaliteit op de werkvloer waarborgen is zo makkelijk nog niet. Er bestaat helaas niet één oplossing, maar met de juiste puzzelstukjes kom je een heel eind. Bijvoorbeeld door het belang van pauzes en focus onder de loep te nemen: twee cruciale factoren als het gaat om je werk goed kunnen doen.”
“Zo is een open werkplek zeer slecht voor je focus en stressniveau.” Daarom heb ik de indeling van de werkvloer volledig aangepast. Ik creëerde speciale ruimtes waar werknemers zich beter kunnen focussen. En ook zette ik in op pauzemomenten: “hoe vaak neem je pauze en waar doe je dat dan?”
Beweging
Uiteraard kwam al snel sport en beweging aan bod. “Ik regelde een box buiten met een frisbee, hoepel, badmintonrackets en een springtouw. Iedereen kreeg letterlijk en figuurlijk ruimte om af en toe naar buiten te gaan en even te bewegen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het brein slechts 58 minuten optimaal kan concentreren, waarna het een korte pauze nodig heeft. Die pauze moet je als werkgever altijd toestaan vind ik.”
“We gaven medewerkers een Fitbit en er werden challenges in het leven geroepen zoals de 10.000 stappen challenge.” Daarbij daagden we mensen uit om elke dag 10.000 stappen te zetten. Lange vergaderingen en feedbackgesprekken werden niet meer zittend, maar wandelend gedaan. Dat was in die tijd een hele verandering.”
Ondanks het feit dat De Bisschop veel van haar ideeën succesvol wist te implementeren, valt het haar op dat mensen snel vervallen in oude gewoontes. “Ik realiseer me dat het opzetten van losse initiatieven met af en toe een yogales of een fruitmand misschien even werkt, maar dat dat geen oplossingen zijn voor lange termijn.” Wat wel werkt? Inzetten op ambassadeurs en daarmee in overleg blijven.”
“Daarnaast is steun vanuit de top cruciaal. Ambassadeurs zijn belangrijk om de boel in leven te houden, maar er móet steun zijn vanuit de top. Walk the talk, lead by example. Als je als werkgever of CEO zegt dat je het belangrijk vindt, maar je ondertussen meetings blijft inplannen in de lunchpauze en zorgt voor een gespannen werksfeer, dan gaat het niet werken.”
Zodra werkplezier omhoog gaat, doet inzet dat volgens De Bisschop ook. “Met gemotiveerde mensen kun je dingen waarmaken. Door als werkgever aan te geven dat je medewerkers écht belangrijk zijn, voelen zij zich meer gewaardeerd en zijn zij eerder bereid om net dat ene stapje extra te zetten voor jouw organisatie.”
“Maak ook duidelijk waaróm je je als organisatie interesseert in het welzijn van je medewerkers en durf je kwetsbaar op te stellen. Veel leidinggevenden zien nog niet in, dat niet je klanten, maar je medewerkers het belangrijkste kapitaal zijn wat een bedrijf kan hebben. Het is dan ook zaak om altijd goed voor je medewerkers te zorgen, te beginnen bij wellbeing.”
Wellbeing en slaap
De Bisschop schreef twee boeken over wellbeing. Een breed begrip waarbij ze duidelijke raakvlakken ziet met slaap. “Daarover zou ik ook wel een boek kunnen volschrijven”, grapt ze. “Ik eindig mijn keynotes altijd met een slide over het belang van slaap.” Een slaaptekort kost jouw bedrijf namelijk al snel minstens € 2.500 per medewerker per jaar. Dat wil zeggen dat het echt belangrijk is dat je ook binnen je organisatie inzet op het belang van een goede nachtrust.”
“Goed slapen is essentieel. Slecht slapen vermindert productiviteit en verhoogt absentie. Slaap je niet goed, dan heeft dat negatieve gevolgen. Denk aan weinig energie, verminderde cognitieve functies en verstoorde emotieregulatie. Ik heb het zelf mogen ervaren. Toen ik tegen mijn burn-out aan zat, sliep ik bijna een jaar slecht. Dan las ik soms een boek en dacht ik na een paar regels: wat heb ik nu eigenlijk gelezen? Ik wist het gewoon niet meer.”
“Zelf geven wij daarom ook workshops over het belang van een goede nachtrust.” De opkomst is daar altijd hoog. Ik ben zelf geen slaapexpert maar wil er wel altijd naar verwijzen. Je kunt niet spreken over welzijn, werkgeluk of vitaliteit, om dan vervolgens niks over slaap te zeggen. Dat klopt gewoon niet, die factoren zijn zo nauw met elkaar verbonden.”
Het begint bij vertrouwen
Welzijn en werkgeluk van medewerkers begint volgens De Bisschop bij vertrouwen vanuit de leidinggevende. “Als je de work-life balance binnen je organisatie wilt verbeteren, dan moet je naar leiderschap op basis van vertrouwen in plaats van controle. Zolang er vertrouwen is, kun je rekenen op resultaat.”
“Het is van groot belang om signalen te kunnen detecteren bij je medewerkers. Signalen die duiden op bijvoorbeeld stress of andere factoren die werkgeluk in de weg kunnen zitten. Zo kun je erger voorkomen en werk je effectief aan de vitaliteit en wellbeing van je collega’s.”