Auteur: Paula Vaarkamp
Business Athlete

Chantal Groot over grote opkomst op PMO: ‘We hebben het systeem omgedraaid’

Chantal Groot is HR Specialist Vitaliteit bij Bakker Barendrecht. Afgelopen jaar was ze verantwoordelijk voor onder andere het – normaal niet erg populaire – PMO, die een opmerkelijke opkomst behaalde van gemiddeld 80 procent. Ze deelt haar tips en inzichten met Business Athlete. “Stapje voor stapje.”

Groot werkt nu bijna vier jaar bij Bakker Barendrecht, waar ze zich focust op inzetbaarheid van medewerkers. “Verzuim zal altijd blijven, maar op het gebied van vitaliteit liggen veel kansen om dit fenomeen terug te dringen. Bij Bakker Barendrecht doen we alles voor de mensen om de gezondheid en vitaliteit van werknemers te bevorderen. We vinden het belangrijk dat mensen gezond zijn, maar vooral ook blijven. Tot aan hun pensioen en het liefst nog twintig jaar daarna.”

Gezondheidscheck

Recent vond bij Bakker Barendrecht een grote gezondheidscheck plaats onder alle werknemers. “Deze gezondheidscheck wordt ook wel Periodiek Medisch Onderzoek, afgekort PMO genoemd. Vanuit de Arbowet is het verplicht om deze als bedrijf eens in de vier jaar aan te bieden aan je medewerkers. Het is daarbij niet verplicht voor medewerkers om eraan deel te nemen en ervaring leert dat de opkomst over het algemeen slecht is.”

Waar de meeste bedrijven blij mogen zijn met een opkomst van 20 procent, slaagde Groot erin om een opkomst van 80 – en op sommige afdelingen zelfs 100 – procent te bewerkstelligen. “Dat was een flinke uitdaging. We hebben het echt groots aangepakt. Van werkvloer tot kantoor zijn we gaan brainstormen: hoe bereik je al die mensen op een zo effectief mogelijke manier?”

“En hoe bereik je bijvoorbeeld ook de moeilijkere doelgroepen, wetende dat de meeste communicatie die je uitstuurt niet altijd gelezen wordt? Iets wat we met name in coronatijd flink hebben ondervonden. Conclusie: je kunt niet alles tegelijk, dus je moet het stapje voor stapje doen.”

Donorregister-principe

Zo gezegd, zo gedaan. Groot ging met de projectleider om de tafel. “Al snel besloten we het gangbare systeem om te draaien, door er een donorregister-principe van te maken. In plaats van te vragen of mensen mee wilden doen, zijn we er vanuit gegaan dat iedereen meedoet tenzij je aangeeft dat je het niet wilt. Op die manier zorg je dat je een gesprek start.”

Al snel begonnen mensen erover te praten, met als gevolg dat de een na de ander vragen ging stellen. “Ik ging dan het gesprek aan, zodat mensen konden uiten waarom ze het niet wilden. De een was bijvoorbeeld bang dat de resultaten tegen zich zouden worden gebruikt, terwijl bij de ander juist mooie inzichten naar voren komen. Door erover te praten konden wij het uitleggen en iemands zorgen wegnemen.”

In praktijk

De campagne startte met een kaartje aan huis, met daarop de boodschap: Een APK’tje voor jezelf. “Een laagdrempelige manier van communiceren, waarmee we hoopten het eerste zaadje te planten. Op het kaartje stond een QR code vermeld die leidde naar een website met allerlei info over het PMO, dat wij overigens ‘gezondheidscheck’ noemden in onze communicatie. Ook hingen we op allerlei plekken posters op, zodat je er niet omheen kon.”

Naast de schriftelijke communicatie stelde Groot verschillende vitaliteitsambassadeurs aan op de afdelingen. “Dat bleek een groot succes. Hoe dichterbij een specifieke afdeling, hoe beter. Ik heb bewust gekeken naar personen die goed overweg konden met veel mensen op de afdeling. Dit waren bewust niet altijd teamleiders, omdat ik juist een keer andere mensen centraal wilde zetten.”

Verschillende taken

Groot nam iedere ambassadeur even apart om alle projectplannen en zaken van de campagne te bespreken. “Ambassadeurs kregen verschillende taken toegewezen. Iedereen pakte dat op een andere manier op, de één met meer werk dan de ander. Het opzetten van dit stuk kostte veel energie en werk, maar dat bleek het achteraf meer dan waard.”

“Door deze specifieke aanpak was er sprake van een shift waarbij mensen zelf in beweging kwamen, omdat ze het belangrijk vonden voor hun eigen gezondheid. Dat is exact wat je wilt bereiken. Op sommige afdelingen was de opkomst maar liefst 100 procent, waarschijnlijk omdat de ambassadeur van die afdeling alle mensen 1-op-1 had gesproken.”

“Wij gaven alle ambassadeurs daar dan ook de tijd voor”, zegt Groot, die met de gezondheidscheck slechts één doel voor ogen had: zoveel mogelijk mensen bereiken voor een zo hoog mogelijke opkomst. “Ik wist dat 20 procent al bovengemiddeld was en wilde daar absoluut niet onder komen. Wat denk ik ook hielp is dat we iedere afspraak per mail bevestigden. Enorm veel werk, maar nog wel een vriendelijke reminder toe naar medewerkers om het niet te vergeten.” 

Vervolgplannen

Vaak zie je dat de resultaten van een PMO in de la verdwijnen. Dat is jammer, vindt Groot. “Je laat dan echt kansen liggen vind ik. Wij hopen op een zo groot mogelijke opkomst, want hoe meer opkomst, hoe meer valide je onderzoek is en hoe beter je de resultaten kunnen gebruiken voor eventuele vervolgplannen.”

April 2022 werd de Health Check afgerond. Momenteel werkt Groot hard aan een gezondheidsplan, waarin resultaten van de Health Check worden verwerkt. “Dit doen we voor zowel Bakker Barendrecht breed als voor de organisatie op afdelingsniveau, onder de noemer ‘Work like a BOSS’. De B staat voor bewegen, O voor ontwikkeling, S voor slapen en de andere S voor stressvermindering.”

Functie van slaap

“Slapen is zo underrated. Dat inzicht wordt bij ons steeds groter. Het is een kwestie van boeren logisch verstand, maar toch staan te weinig mensen erbij stil. Er worden veel onderzoeken naar gedaan en kijk ik naar mezelf, dan is het onmogelijk een nacht over te slaan en vervolgens nog wel goed te functioneren.”

“Mensen doen veel dingen goed: ze pakken zichzelf aan op het gebied van voeding, beweging en stress. Maar ondertussen slapen ze slecht. Terwijl het daar begint. Slaap je goed, dan kun je de rest ook veel effectiever aanpakken. dat gun ik iedereen.”

Groot hoopt met haar aanpak te bereiken dat mensen in beweging komen, letterlijk en figuurlijk. “Dat ze voor zichzelf het nut ervan gaan inzien. Dat is de grootste uitdaging. Jezelf en je gezondheid prioriteit maken. Daarom noem ik het een APK’tje. We vinden het zo vanzelfsprekend onze auto naar de garage te brengen en te laten keuren, maar dat mogen we ook best geregeld voor onszelf doen.”

Over de auteur

Paula Vaarkamp

Redactie & online marketing | Leergierig, reislustig en altijd op zoek naar mooie verhalen.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer
Business Athlete

Suze van Leuwen: ‘Oprechte aandacht is de sleutel in HR’

Lees meer