Auteur: Paula Vaarkamp
Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Frederika Thünte is fysiotherapeut bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en ontwikkelde naast haar reguliere werk in de fysiotherapie een bijzondere expertise op het gebied van adem- en ontspanningstherapie. ‘Veel mensen vinden het lastig om echt tot rust te komen. Met ademhalingstechnieken kun je al grote stappen maken.’

Sinds 2019 werkt Frederika bij SKB, waar ze zich inzet voor de revalidatie en ontspanning van patiënten. Naast haar werk volgt ze een masteropleiding tot geriatriefysiotherapeut en werkt ze hard aan haar masterthesis. “In het ziekenhuis is mijn werk heel afwisselend,” vertelt Frederika. “Ik werk zowel poliklinisch als op de neurologie-afdeling, waar ik patiënten help om te mobiliseren en te zorgen dat ze voldoende bewegen tijdens hun opname. Daarnaast beoordeel ik of patiënten klaar zijn om naar huis te gaan en of daar extra ondersteuning nodig is.”

Frederika ziet ademhaling als de basis voor ontspanning en balans. “Voor bijna al mijn patiënten is ademtherapie een vast onderdeel van hun behandeling. Vaak begint bewustwording bij de ademhaling, en vanuit daar groeien mensen in hun inzicht en ontspanning.”

Adem- en ontspanningstherapie 

Naast haar werk als fysiotherapeut biedt Frederika adem- en ontspanningstherapie aan. “Een collega die dit eerst deed ging met pensioen en toen werd mij gevraagd om het over te nemen. Het leek me interessant, dus ik ben gaan meelopen en het leek me een waardevolle aanvulling op wat ik al deed.” 

Het is wel een andere invalshoek dan de reguliere fysiotherapie, maar dat vindt Frederika er juist leuk aan. “Ik dacht eerst dat het misschien wat zweverig was, maar de methode die we gebruiken is wetenschappelijk onderbouwd en heel praktisch,” legt ze uit. De therapie die we doen is gebaseerd op de methode van Jan van Dixhoorn, die bekendstaat om zijn concrete, nuchtere aanpak. “Wat we doen werkt echt, en dat is voor mij heel belangrijk.”

Praktische ademhalingsoefeningen voor lichaam en geest

De adem- en ontspanningstherapie omvat praktische oefeningen die zijn gericht op ademhaling, beweging en aandacht. Frederika legt uit: “We vragen patiënten om te reflecteren op wat ze voelen tijdens de oefeningen en wat dat met hen doet. Dit is meer dan een simpele meditatie; het gaat om bewustwording. “Sommige patiënten weten niet goed wat ze precies voelen. Door de oefeningen leren ze dit beter begrijpen en onder woorden brengen.” Deze benadering helpt patiënten om meer rust en balans in hun lichaam en geest te ervaren.

Frederika benadrukt dat adem- en ontspanningstherapie patiënten ook helpt om bewuster met je energie om te gaan. “Veel mensen ervaren spanning en overbelasting, waardoor het lastig is om écht tot rust te komen. Tv kijken of even liggen lijkt misschien ontspannen, maar er blijft vaak nog iets actief in je systeem. De oefeningen zorgen ervoor dat de kwaliteit van je rustmomenten verbetert.”

Ontspanning als essentieel onderdeel van gezondheid

Voor Frederika is de relatie tussen lichaam en geest duidelijk: “Lichaam en geest moeten in balans zijn om optimaal te kunnen functioneren. Dat wordt door iedereen in het ziekenhuis erkend, en daarom speelt ontspanning zo’n belangrijke rol in onze behandelingen.” Deze holistische benadering inspireert haar om ontspanning ook een plek te geven in haar eigen drukke leven, waarin ze werk, studie en persoonlijke bezigheden combineert. “Soms vertel ik dingen aan patiënten en denk ik: dat moet ik zelf ook weer eens doen. Ontspanning is voor iedereen een uitdaging, maar ontzettend belangrijk.”

Vitaliteitsmaand

Tijdens de jaarlijkse Vitaliteitsmaand van het SKB gaf Frederika workshops aan collega’s om hen te helpen praktische ontspanningstechnieken toe te passen in hun dagelijks leven. “De adem- en ontspanningstherapie die ik normaal aan patiënten geef, bood ik nu aan collega’s aan,” vertelt ze. 

De workshops waren zo populair dat er al snel extra een extra werd ingepland. “Veel collega’s hebben interesse in praktische tips om beter met stress om te gaan en meer ontspanning in hun leven te brengen. Mensen willen graag weten hoe ze deze technieken op een haalbare manier kunnen toepassen.”

Rust en bewustwording

In de workshops legt Frederika uit hoe stressklachten ontstaan en wat deze met het lichaam doen. “We bespreken valkuilen zoals het idee dat leven onder constante spanning ‘normaal’ is. Samen kijken we hoe mensen meer bewuste rustmomenten kunnen inbouwen,” legt ze uit. 

Tijdens de sessies geeft ze een introductie op de adem- en ontspanningsmethode, doet ze oefeningen met de deelnemers en bespreekt ze de ervaringen van andere patiënten om het personeel te inspireren. “Iedereen reageert anders, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het mooie aan deze methode is dat er veel verschillende oefeningen zijn, zodat iedereen iets kan vinden wat bij hen past.”

Cursus voor verdieping: zes weken ontspanning

Naast de workshops biedt Frederika een zesweekse cursus aan voor medewerkers die behoefte hebben aan meer verdieping. “In de cursus behandelen we elke week een stukje theorie over ademhaling en ontspanning, en doen we verschillende oefeningen. Er is een breed scala aan oefeningen: zittend, liggend, staand, en allemaal gericht op andere aspecten van ontspanning.”

Door haar inzet in de adem- en ontspanningstherapie en haar workshops tijdens de Vitaliteitsmaand, draagt Frederika bij aan een gezondere werkomgeving in het SKB. Haar aanpak toont aan dat ontspanning en vitaliteit niet alleen bijdragen aan het welzijn van patiënten, maar ook aan de werkplezier en gezondheid van haar collega’s.

Tips voor dagelijks ontspannen

Frederika deelt graag praktische tips voor ontspanning. “Het is belangrijk om niet alleen aan ontspanning te denken wanneer je al gestrest bent. Het beste is om ook momenten van rust in te bouwen wanneer je je goed voelt. Anders ben je misschien te gespannen om er echt van te profiteren als je het echt nodig hebt.” Ze geeft twee specifieke tips die iedereen kan toepassen.

Disclaimer: luister altijd naar je lichaam en doe wat goed voelt. 

Tip 1: Neem voor het slapengaan een moment van rust. Ga een stukje wandelen of doe iets waarbij je je hoofd leeg kunt maken.

Tip 2: Probeer te ademen vanuit je buik. Dit kan veel rust geven, vooral wanneer je je prettig voelt bij buikademhaling. “Als het goed voelt, ga er dan mee door. Maar als het niet werkt, kun je ook oefeningen met aandacht of beweging doen om tot rust te komen.”

Over de auteur

Paula Vaarkamp

Redactie & online marketing | Leergierig, reislustig en altijd op zoek naar mooie verhalen.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Dorien Damad deelt haar inzichten als HR-manager: zó zet Centric in op mensen en prestaties

Lees meer
Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer