Ik wil het graag even hebben over goudvissen en slaap. Je vraagt je ongetwijfeld af wat zo’n goudvis met jouw slaap te maken heeft. Het antwoord: veel meer dan je zou denken. Hoe ik dat weet? Door een recent onderzoek van Microsoft in Canada. Eén ding kan ik ja al verklappen; met de goudvis gaat het goed. Met onze aandacht spanne helaas iets minder…
Jouw aandacht spanne is minder dan die van een goudvis!
Echt waar! Hoe moeilijk het ook te geloven is; de mens heeft tegenwoordig een aandacht spanne die minder lang is dan die van een goudvis. Dat blijkt dus uit dat onderzoek onder 2000 Canadezen. We houden het amper 8 seconden uit, daarna: floep! Weg aandacht! Ter informatie: een goudvis houdt het een secondje langer vol. Hoe dat komt? Mensen hebben steeds vaker een echte digitale leefstijl. We leven als het ware met onze smartphone in de hand en gaan daardoor op een andere manier met informatie om. Hoe anders? Vluchtiger. We laten informatie en indrukken via digitale weg nagenoeg volcontinu op ons afkomen, maar hebben daardoor ook last om ons bijvoorbeeld te focussen op kleinere taken. Althans, dat zegt Microsoft.
Wat is dat, een digitale levensstijl?
Mensen met een digitale levensstijl zijn omringd door schermen. Ze zien meerdere schermen per dag, checken hun smartphone en zijn vaak ook actief op sociale media. En zo komt het dat 44% van die mensen last heeft om zich op kleine taken te concentreren. Laat ons eerlijk zijn, wie heeft tegenwoordig geen digitale levensstijl. Bijna iedereen, toch? We geven het niet graag toe, maar eigenlijk zijn we met z’n allen een beetje verslaafd aan onze smartphone. Dat onderzoek wees ook uit dat 79% van de mensen op z’n smartphone gaat kijken uit verveling en – nog erger! – 73% nog snel even een kijkje neemt voor het slapengaan. En dan krijg je last van slapeloosheid!
Tips voor slimmer smartphone gebruik én beter slapen
Neen, de smartphone moet niet aan de kant. Daarvoor is dat ding veel te handig en leuk! Je kan er namelijk echt veel mee: foto’s nemen, leuke berichten versturen, noem maar op. Dat het niet bevorderlijk is voor je slaap, neem je er dan maar voor lief bij. Maar met deze tips heb je ‘best of both worlds’. Je haalt het maximum uit je smartphone én je slaap.
Tip 1: Vermijd beeldschermen vanaf ongeveer een uur voor je gaat slapen. Geen paniek, er zijn écht wel alternatieven. J Lezen kan ook gewoon in een boek. Speel eens een bordspel, of neem de tijd voor een fijn gesprek. Wat je ook doet, zorg dat er geen scherm aan te pas komt.
Waarom mag je voor het slapen niet meer naar een scherm kijken? Er zijn meerdere redenen, maar de belangrijkste is het verkeerd getimede blauwe licht. Dat licht is namelijk ook aanwezig in daglicht en zonlicht en activeert ons lichaam en vooral de pijnappelklier. Dat kliertje houdt ons gedurende de dag fit en vitaal. Perfect, maar op een gegeven moment is het tijd om te gaan rusten. Dan zorgt de pijnappelklier dat er melatonine vrijkomt die je voorbereidt op de nacht. Je geeft je lichaam ook het juiste signaal door het minder aan blauw licht en meer aan geel licht bloot te stellen.
Tip 2: Draag een blue block bril. Zit je echt vaak achter de computer? Ook tijdens het weekend? Ga dan op zoek naar een bril die het blauwe licht eruit filtert. Zoiets werkt prima en zorgt ervoor dat je veel minder last hebt van het blauwe licht van beeldschermen.
Tip 3: Installeer een app op je smartphone of tablet die je toestel in night shift zet. Doe dat meteen ook op je desktop en je beperkt de blootstelling aan blauw licht op bijna alle fronten.
Met deze tips kan je je digitale levensstijl op een zo gezond mogelijke manier toch blijven verderzetten. Ik vertel je op een ander moment nog wel in detail wat dat blauwe licht onder andere uitspookt met je melatonine huishouding. Voor nu: wapen je tegen het blauwe licht met deze 3 tips! Slaap zacht en tot de volgende!
SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.
Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)
Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson