Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?

Goeie vraag toch? Hoeveel slaap heb je nodig? En is daar eigenlijk een antwoord op? Want misschien heeft de ene persoon meer slaap nodig dan de andere? Of heb jij dat nooit, dat je je ’s morgens wakker wordt en een halve meter uit je bed vliegt omdat je wakker gemaakt wordt door je wekker? Ik wel. En als dat gebeurt is het omdat je je ideale slaapbehoefte niet helemaal juist hebt bepaald. In deze blog post vertel ik je hoe je dat doet.

Houd rekening met de slaapcyclus

De slaapcyclus? Ja. Als je gewekt wordt op het verkeerde moment, dan zit je in een veel te diepe slaap. Met andere woorden, je wordt wakker op het verkeerde moment van je slaapcyclus. Een slaapcyclus duurt 90 minuten. (Neen, geen uur zoals wel eens wordt gedacht J) Het is belangrijk dat je die cycli van 90 minuten respecteert en daar (letterlijk) rekening mee houdt als je gaat nadenken over hoeveel slaap je nodig hebt.

Een gemiddeld persoon heeft 7,5 uur slaap nodig

Was de heilige regel niet 8 uur slaap? Neen! Dat is juist het straffe! De gemiddelde persoon heeft 7,5 uur slaap nodig. Dat komt goed uit, want dat zijn exact 5 slaapcycli van 90 minuten. Maar dat is slechts een gemiddelde. Flink wat mensen hebben best wat meer uren slaap nodig. Anderen functioneren prima met veel minder slaap. Kortom, 7,5 uur slaap is absoluut een gemiddelde en zeer individueel. Topsporters zoals Roger Federer of Usain Bolt hebben 10 uur slaap nodig, terwijl Angela Merkel beweert voldoende te hebben aan 4 uur slaap per nacht. Voor wie nieuwsgierig is naar mijn slaapbehoefte: ik slaap ongeveer 7,5 uur, dus ik ben meer het gemiddelde.

Hoe je slaapbehoefte bepalen?

Je ideale slaapbehoefte bepalen kan met een vrij eenvoudige techniek die heel waardevol is.

  1. Bepaal je vaste opsta-tijd door de week. Laten we zeggen dat dat om 7 uur is en laten we er vanuit gaan dat je 7,5 uur slaap nodig hebt.
  2. Reken de 7,5 uur slaaptijd terug. Van 7 uur ’s morgens wordt het tijdstip dat je ’s avonds naar bed gaat 23:30 uur.
  3. Houd dit 10 dagen vol. Kijk of je lichaam zich zodanig aanpast dat je net telkens iets vóór de wekker wakker wordt. Het is bedoeling dat je niet weer die halve meter in de lucht springt, maar dat je net iets vóór de wekker wakker wordt.

Na tien dagen maak je de balans op. Heeft alles zich wat geregulariseerd en lijkt het ritme echt goed te werken? Dan is 7,5 uur je de tijd die ik nodig heb om goed te slapen en daarna ook overdag goed te functioneren. Mocht je niet vóór de wekker wakker worden, ga dan de tien dagen die daarop volgen je slaaptijdstip een half uurtje vervroegen. Ga dan bijvoorbeeld om 23 uur naar bed en kijk dan na tien dagen of je dan gedurende die periode vóór de wekker wakker wordt. Is dat niet het geval, dan vervroeg je het nog een keertje naar 22:30 uur. Vervroeg zo elke keer met een half uurtje het tijdstip waarop je naar bed gaat tot je op een gegeven moment na een periode van 10 dagen merkt dat je telkens iets vóór de wekker wakker wordt. Nu heb je je ideale slaaptijd of slaapbehoefte bepaald.

Meer concentratie door de juiste slaaptijd

De juiste slaaptijd bepalen is bijzonder waardevol. Door je slaapbehoefte te respecteren ga je beter functioneren. Je bent meer geconcentreerd, maakt makkelijker beslissingen en bent minder snel prikkelbaar. Kortom, je kan gewoon meer aan. Je slaapbehoefte correct bepalen en respecteren heeft alleen maar voordelen. Ga dus zeker met deze slaaptip aan de slag en laat me weten of je er ook echt iets aan hebt gehad.

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Dorien Damad deelt haar inzichten als HR-manager: zó zet Centric in op mensen en prestaties

Lees meer
Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer