Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Klaar voor de dag? Over hoe je de dag begint en waarom dit zo bepalend is voor je slaap

Ha, ik kan me voorstellen dat het eerste waar je aan denkt tijdens je ochtendritueel niet direct slapen is, tenzij je niet uitgeslapen bent natuurlijk. En mocht je niet uitgeslapen zijn, dan wist je vast niet dat je daar door een beter ochtendritueel verandering in kan brengen. Ik vertel je in deze post hoe je door op de juiste manier de dag te beginnen, ’s nachts beter slaapt.

Zet je lymfatisch systeem in werking!

Goeiemorgen! Wat is dat voor een ochtendritueel? Je lymfatisch systeem in werking zetten, hoe doe je dat? Wel, tijdens de nachts stapelt je lichaam afvalstoffen op. Het is de bedoeling dat die afvalstoffen zo snel mogelijk uit je lichaam verdwijnen. De ideale manier om dat te doen is je lymfesysteem in werking zetten. En hoewel je lymfatisch systeem deel uitmaakt van je bloedsomloop, heeft het een extra duwtje nodig om in gang te schieten. Je bloed heeft zijn eigen pomp; je hart. Je lymfesysteem komt op gang door te bewegen. Straks krijg je mijn gouden tip over hoe ik de zaken aanpak.

Wat je ’s morgens doet is belangrijk voor hoe goed je slaapt

Waarom is je ochtendritueel belangrijk voor je slaap? Door ’s ochtends je lichaam goed te ‘kalibreren’, laadt je het op om alle gifstoffen uit je lichaam te elimineren. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk nadat je opstaat je lymfesysteem activeert. Waarom? Omdat hoe langer die afvalstoffen in je lichaam blijven, hoe meer kans je hebt op ziektekiemen die zich ophopen. Zo word je sneller ziek en gaat je huid wat vergelen tot je er gaat uitzien als een soort aardappel. En geef toe, dat is écht het laatste wat je wil!

3 gouden tips om je lymfesysteem te activeren (bonus: beter slapen én een mooiere huid!)

Je lymfesysteem activeren is best eenvoudig. En het goede nieuws is dat er meerdere efficiënte methodes zijn om de zaken op gang te krijgen. Je gaat er overigens niet alleen beter van slapen, je voelt je ook fitter, bent beter belastbaar overdag, je hebt een verbeterde stoelgang én je krijgt een mooiere huid!

Activeer je lymfesysteem via je ademhaling

Klinkt makkelijk, hoor ik je denken. Dat is het ook! Hoe werkt het? Om je lymfesysteem via je ademhaling te activeren, moet je bewust ademen. Dat doe je zo:

  • Blijf nadat je wakker wordt even op bed liggen om ‘op je positieven’ te komen
  • Doe nu de 1-4-2 ademhalingsoefening
  • Eenvoudig gesteld betekent dit dat je als je bijvoorbeeld 6 seconden inademt, je je adem 24 seconden vasthoudt (4×6) en daarna 12 seconden zachtjes uitademt (2×6)
  • Doet dit 10 keer na elkaar

Met deze methode activeer je meteen je lymfatische systeem dat maar in één richting kleppen heeft. Deze oefening neemt ongeveer 7 à 10 minuutjes in beslag. De 1-4-2 staan voor de factoren waarmee je moet vermenigvuldigen. Kortom, als jij je beter voelt bij pakweg 5 seconden inademen, dan houd je je adem slechts 20 seconden vast om daarna in 10 seconden zachtjes uit te ademen. Het is een fantastisch patroon om je lymfatische systeem meteen op te starten dat bangelijk goed werkt.

Drink een groot glas water

Een andere prima tip om meteen als je opstaat je metabolisme aan de praat te krijgen, is een heel groot glas mineraalwater drinken. Ik neem meestal een halve liter water met wat citroen. Daarmee activeer je meteen je hele metabolisme, inclusief je lymfesysteem.

Haal een mini-trampoline in huis

Dit is écht mijn gouden tip met een extra laagje glans. Een minitrampoline is fantastisch. Ze noemen het in het Engels ook wel ‘lymphasizing rebounding’. Ga ongeveer een 10 tot 12 minuutjes springen, rustig of wat intensiever, zoals je het zelf graag wil. Zo activeer je op een heel prettige manier je lymfatische systeem. Doordat je telkens een beetje in de gewichtsloosheid bent, gaan de kleppen van je lymfatische systeem open.  Na 5 à 6 minuten springen moet ik meestal al naar het toilet. Waarom ik dat vertel? Omdat het aangeeft hoe je hele systeem op gang komt. Het is bovendien ook een fantastische manier om je buikspieren en rugspieren te trainen. En alsof dat op zich nog niet voldoende reden is om meteen je gaan jumpen, verbrand je ook nog eens enorm veel calorieën. High impact dus, letterlijk én figuurlijk! dus het is ook nog een keer high impact wat je doet. Ook al sta je gewoon rustig te springen. Zo’n 10 minuten springen staat gelijk met een half uur hardlopen, zelfs als je rustig staat te springen. En zo’n mini-trampoline neemt amper plek in, dus daar hoef je het al zeker niet voor te laten. J

Kortom, met deze 3 eenvoudige tips om je metabolisme te boosten word je gezonder, energieker, mooier, blijer én ga je beter slapen. Waar wacht je nog op? Je kan ze alle drie toepassen, of er 2 kiezen. Geef toe, dat glas water drinken is écht geen moeite. En die ademhalingsoefening is eigenlijk een mooi excuus om nog net ietsje langer in bed te blijven liggen. J wat overigens goed is om weten bij die ademhalingsoefening is dat het een goed idee is om die rond een uur of 4 ’s middags nog een keertje te herhalen. Dan ontgift je meteen de afvalstoffen die je gedurende dag hebt opgestapeld. Slaap zacht!

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer
Business Athlete

Suze van Leuwen: ‘Oprechte aandacht is de sleutel in HR’

Lees meer