Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Lichaamsvet en slapen, beste vriendjes?

Je vraagt je misschien af hoe dat zit met mijn obsessie rond slapen. Nu, beter slapen is beter presteren, dus verdiep ik me in alle mogelijke onderwerpen die je slaap naar een hoger niveau kunnen tillen, ook als er op het eerste gezicht geen verband lijkt te zijn. Vandaag wil ik het hebben over de relatie tussen lichaamsvet en slapen. Vraag is: is het een goeie relatie en zijn het beste vriendjes, of juist niet?

Slaapkiller nummer 1: het hormoon cortisol

Je raadt het al; lichaamsvet en goed slapen gaan niet samen. Sterker nog slaapkiller nummer 1 is het hormoon cortisol. En cortisol is beste vriendjes met buikvet. L Neem het van mij aan dat het een onderkend probleem is dat lichaamsvet goed slapen in de weg zit bij slaapproblemen. Nu denk je misschien, ik ben helemaal niet te dik! Ik heb zelfs amper of geen overgewicht. Maar misschien heb je wel die aan populariteit winnende zwembandjes waar we met zijn allen last van lijken te hebben. We vinden die vetrolletjes stilaan vanzelfsprekend en besteden er geen aandacht aan. Toch kan het nuttig zijn, zeker als je slaapproblemen hebt, om uit te zoeken wat je percentage lichaamsvet is.

Een gezond percentage vet

Hoe weet je wanneer je te maken hebt met ongezonde vetrolletjes of een te hoog vetpercentage in je lichaam? Je kan zoiets laten meten. Daar zijn gespecialiseerde centra voor. Door het vetpercentage in je lichaam te laten meten, kom je erachter of een teveel aan lichaamsvet er mee voor zorgt dat je slecht slaapt. Voor mannen situeert een gezond percentage vet zich tussen de 10 en 18%.  Bij vrouwen mag het ietsje meer zijn en ligt de grens ergens tussen de 14 en 24%. Zit je in die norm, dan hoef je je geen zorgen te maken over je lichaamsvet. Maar zit je daar een stuk boven, dan zou het goed kunnen zijn dat het lichaamsvet goed slapen in de weg staat. Hoe dat komt? Dat teveel aan lichaamsvet overbelast je organen, maar ook je zenuwstelsel. En dat zorgt er gewoon voor dat je minder goed en minder lekker gaat slapen.

Hoe los je teveel lichaamsvet op?

Ik ga hiermee vast een open deur intrappen, maar ik doe het toch: kijk naar wat je kan doen met je bewegen en eten. Hoeveel of hoe weinig je beweegt en wat je eet zijn de voornaamste oorzaken van vet opbouwen in ons lichaam. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar daar kan je arts je beter bij helpen.

Maak van je lichaam in een soort ‘vetverbrandingsmachientje’

Makkelijker gezegd dan gedaan? Met een beetje goede wil, valt dat wel mee. Hier is een eenvoudig plan van aanpak om sneller vet te verbranden.

  1. Zorg ervoor dat je hormonen in beweging komen nadat je opstaat. ’s Morgens je hormonen in beweging laten komen doe je door zelf te bewegen. Dat hoeft niet lang te zijn (ik weet hoe belangrijk elke minuut op dat moment is J), maar een 10 à 12 minuutjes tabata, joggen, hardlopen, trampolinespringen of een andere vorm van bewegen volstaan om je metabolisme op gang te krijgen. Velen onder ons hebben zittende beroepen, we zitten veel in de auto, we zijn relatief inactief, en dat zorgt ervoor dat die hormonen eigenlijk niet de ruimte krijgen die ze moeten krijgen. Vandaar dat je nadat je opstaat de tijd moet nemen om even kort te bewegen. Ga daarna lekker douchen en dan ontbijten.
  2. Houd je insulinepeil zo laag mogelijk. Hallo? Hoe doe je dat? Wel, door een goed en gezond ontbijt. Ontbijten is enorm belangrijk. Kies voor een ontbijt waarbij je je insulinepeil zo laag mogelijk houdt. Voorbeelden van ontbijten die dat voor je realiseren zijn: een lekkere omelet met spinazie, een goeie smoothie, een lekkere geitenyoghurt met granola; allemaal ingrediënten die je insulinespiegel laag houden. Door je insulinespiegel laag te houden, komt het hormoon cortisol minder in werking, heb je minder schommelingen met je bloedsuikerspiegel en ga je gewoon veel meer vet verbranden. Hoera!

Met deze tips kan je na een nulmeting van hoeveel vet je hebt, heel snel dat percentage terugbrengen naar een gezond niveau. Wist je trouwens dat je van slecht slapen ook dikker wordt? Je komt als het ware in een vicieuze cirkel terecht. Daarom is het belangrijk die te doorbreken. Want zeg nu zelf, wat klinkt er nog beter dan én beter slapen én slanker worden?

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer
Business Athlete

Suze van Leuwen: ‘Oprechte aandacht is de sleutel in HR’

Lees meer