Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Onze nationale hobby: snaaien!

Blokje kaas, toastje, popcorn, wijntje… Als ik de reacties van mensen tijdens een training mag geloven is ‘snaaien’ een echt werkwoord. ‘Stoppen lukt me gewoonweg niet, ik moet iedere dag vlak voor het slapen gaan nog iets hartigs eten, desnoods een stukje brood met kaas. Ik kan niet met een lege maag naar bed…’ Opvallend is dat snaaien juist komt door té weinig eten. En te weinig slaap. We besteden te weinig aandacht aan ons eten en knabbelen liever later op de avond nog iets. Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat 40% van de ondervraagde Nederlanders, dagelijks minimaal drie keer snackt. Bovendien blijken Nederlanders impulsieve snackers te zijn: we laten ons dagelijks massaal verleiden tot een ongeplande snack. Snacken. Snaaien. Slapen. Wat heeft dit met elkaar te maken?

Simpel: de kwaliteit van jouw slaap heeft direct invloed op je eetlust. Hoe beter jij slaapt, hoe beter jij eet. Slaaptekort zorgt er namelijk voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel verstoord raakt. Het gevolg? Je hebt onbedwingbare trek in snacks vol vet en suikers. Je hebt echt het gevoel dat je het nodig hebt. Je verdient het gewoon. En niet één handje vol chips, maar ongegeneerd lekker snaaien. Die zak chips moet leeg. Bingewatchen, snaaien en… vervolgens nog slechter slapen. Ik zie een vicieuze cirkel. Jij ook? Gezond leven, goed slapen en gericht afvallenis op deze manier hopeloos. Heel veel mensen kennen de relatie tussen slapen en eten niet. Ghreline en Leptine? Nooit van gehoord. Toch?

PS. Begint het al te dagen waarom een koelkast een lampje heeft?

Wat je dagelijks eet, heeft een directe invloed op je slaapkwaliteit. Dat kunnen we nu wel stellen. Slaap je slecht, dan heb je vaker het gevoel dat je honger hebt. Je eet meer en jouw hersenen functioneren minder alert. Dat is kortgezegd wat de hormonen Ghreline en Leptine met je doen. Uit onderzoek is gebleken dat twee slechte nachten de eetlust zelfs met 25% kan verhogen. Voor de 1.3 miljoen (!) mensen die in Nederlands ’s nachts werken is het al helemaal een crime: onze biologische klok is zo afgesteld dat we overdag wakker en alert zijn en ’s nachts slaperig en inactief. Dat geldt ook voor de spijsvertering. ’s Nachts niet slapen, betekent automatisch veel onbedwingbare trek. Zie het zo: onze hersenen gijzelen ons omdat door slaaptekort een tekort aan glucose ontstaat in de hersenen. Jouw brein denkt dan alleen nog maar eten en vooral glucose rijk voedsel.

Het zogenaamde ‘Late Night Snacking’ bezorgt ons een scala aan kwalen. We zijn meer vatbaar voor ziektes, obesitas, het jaagt het stresshormoon cortisol aan en we slapen veel slechter. Best wel een zorgwerkend lijstje. Maar ja, wat doe je eraan? Mag je dan ’s avonds helemaal niets meer eten? Gelukkig wel, maar liever geen ijs, chocolade, koffie en alcohol. Mager kwark, bananen en dadels, dat kan. Of een glas warme melk mét honing (zonder helpt niet). Maar is het voldoende? En houd jij dat vol? Ik wil je uitdagen om bewuste keuzes te maken. Doorbreek de vicieuze cirkel waar ik het hier in dit artikel eerder over had. Hoe? In mijn boek ‘SuperSlapen’ heb ik de ‘21 dagen slaapchallenge’ opgenomen. Veel lezers zijn enthousiast. Doe ‘em ook. Houd vol. En ervaar!

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Dorien Damad deelt haar inzichten als HR-manager: zó zet Centric in op mensen en prestaties

Lees meer
Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer