Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Slaaptekort

Slaaptekort. Is dat niet zoiets waar we gewoon met zijn allen een beetje last van hebben? Mogelijk wel, vaak ben je je er misschien niet eens van bewust dat je last hebt van slaaptekort. Maar dat betekent niet dat je geen actie moet ondernemen, want slaaptekort is moordend. De vraag is: hoe weet je of je slaaptekort hebt? In deze blog post leer je de indicaties van slaaptekort herkennen, zelfs als je zelf denkt dat je eigenlijk prima functioneert.

Hoe bepaal je of je slaaptekort hebt?

Wel, er zijn subtiele en minder subtiele indicaties van slaaptekort. Zeker mensen bij wie vooral subtiele aanwijzingen spelen, hebben meestal helemaal niet in de gaten dat ze slaaptekort hebben. Ze functioneren schijnbaar normaal en gaan van dag naar dag. Een voorbeeld van zo’n subtiele aanwijzing van slaaptekort is zoiets als ’s morgens naar je auto lopen om dan te bedenken dat je je sleutels vergeten bent. Je loopt terug naar huis en pakt je sleutels. Eenmaal terug bij je auto wordt het al iets minder subtiel als je je realiseert dat je ook je telefoon vergeten bent. Hopla! Terug naar huis, je pakt je telefoon, stapt in de auto en voor je het weet ben je twintig minuten verder en rijd je op de snelweg. Als dit iets is wat ook jou makkelijk durft te overkomen, heb je mogelijk last van slaaptekort. En dat leidt zo goed als onvermijdelijk tot concentratieproblemen. Heb je moeite om je langer dan drie minuten op iets te concentreren? Dan is er een reële kans op slaaptekort.

Nog meer indicaties van slaaptekort

Naast het subtiele voorbeeld van hierboven, zijn er ook andere tekenen aan de wand dat je te weinig slaapt. Zo is een setback een erg duidelijk indicatie. Ken je dat? Je bent iets aan het doen en plots voel je je wat slapjes. Je bent ineens wat minder vitaal en je performance is niet wat het zou moeten zijn. En nu ik het toch over performance heb, erectieproblemen zijn een andere indicatie van slaaptekort, net zoals een verlaagd libido en geen zin meer in seks. Nog andere aanwijzingen zijn zaken zoals geregeld verkouden zijn, of vaak last hebben van allerhande pijntjes of kwaaltjes. Slaaptekort verzwakt namelijk je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor virussen en ontstekingen.

Wat kan je zelf doen?

Wees je overdag wat meer bewust van wat er met je gebeurt. Vraag je af of je last hebt van concentratieproblemen, minder performance, vergeetachtigheid, een verlaagd libido of zelfs gewoon tijdens het werk in slaap vallen. Dat zijn allemaal indicaties dat je een slaaptekort hebt. Je legt niet altijd het verband, maar toch is het zo. Zorg er dus voor dat je meer gaat slapen én breng regelmaat in je leven. Je kan in deze blog post lezen hoe je je slaapbehoefte kan bepalen. Probeer op een vast tijdstip te gaan slapen en op een vast tijdstip op te staan, bij voorkeur ook in het weekend. Ons brein is verzot op regelmaat, dus ik kan jullie alleen maar aanbevelen daar echt iets mee te gaan doen. Zorg dat je het aantal uren slaap dat je nodig hebt respecteert. Weet dat tot anderhalf uur slaaptekort op dat wat jij nodig hebt, je performance enorm onder druk zet. Doe er iets aan! Ga meer slapen en let op de signalen van slaaptekort.

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Dorien Damad deelt haar inzichten als HR-manager: zó zet Centric in op mensen en prestaties

Lees meer
Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer