Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Veel mensen zijn verzot op de snooze knop, maar is dit wel zo’n goed idee?

Ik wil het vandaag even hebben over snoozen. Je kent dat wel, ’s morgens gaat je wekker af en dat druk je op de snooze knop zodat je nog even kan blijven liggen. Vijf of tien minuutjes later, gaat je wekker opnieuw af. En zo verder tot je uiteindelijk in plaats van op de snooze knop drukt, je wekker uitzet en opstaat. De vraag is: is dat wel zo’n goed idee?

Ben jij ook een snoozer?

Ik krijg als slaapcoach veel vragen over snoozen, iets wat bij velen populair is. De wereld zit echt vol met snoozers! Gewoon even op de knop drukken om dan weer heerlijk weg te zakken. Sommige mensen zetten zelfs bewust hun wekker een half uurtje te vroeg om nog wat te kunnen snoozen. Ben jij ook een snoozer? Lees dan vooral verder, want snoozen is geen goed idee!

Snoozen verknoeit je bioritme

Zoals ik net zei, snoozen is geen goed idee. Naar het eind van de nacht toe wordt je slaap erg fragmentarisch. Als je snoozet, word je wakker om op een knop te drukken en weer in te dutten voor een paar minuutjes. En dan druk je weer op die knop. En nog eens. En nog eens… Als je dat doet, gooit je je bioritme behoorlijk door elkaar. Mijn tip voor snoozers? Stop met snoozen!

Stop met snoozen!

In plaats van te snoozen, kan je beter een half uurtje langer slapen. Echt goed slapen, en dan meteen opstaan. Ja maar, hoor ik dan, ik heb het daar echt moeilijk mee. Ja, intussen weten we dat slaapgewoontes erg diep ingebakken zitten. Zo ook dus snoozen. Dé methode om er komaf mee te maken, is je wekker verder weg zetten. Zo kan je gewoon niet snoozen, want je moet uit bed.

Tips om te stoppen met snoozen

Naast je wekker verder weg zetten zijn er nog andere methodes die je van het snoozen kunnen afhelpen. Zo zijn er erg leuke wekkers met wieltjes die van je nachtkastje afrijden. Je moet er achteraan lopen, wil je de wekker kunnen uitzetten. Zo is meteen je hele lichaam geactiveerd. Er bestaan ook apps die pas toelaten dat je je wekker kan uitzetten nadat je een paar eenvoudige rekensommen hebt opgelost. Zo activeer je je brein en ben je volledig wakker. Persoonlijk verkies ik een wekker die buiten je bereik staat, omdat je dan je smartphone buiten de slaapkamer kan houden.

Je merkt het, snoozen is absoluut geen goed idee. Denk daarom zeker eens na over een methode die je ligt om er vanaf te geraken. Je zal merken dat je je energieker voelt overdag als je eenmaal van het snoozen vanaf bent. Heb je vragen over beter slapen, slaapproblemen of snoozen? Stel ze onder deze blog post! Ik beantwoord elke vraag met plezier. Tenslotte heb ik maar een doel: iedereen beter laten slapen. En dat wil ik bereiken door zo veel mogelijk kennis te verspreiden via blog posts én met persoonlijk advies door het beantwoorden van vragen. Shoot!?

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Dorien Damad deelt haar inzichten als HR-manager: zó zet Centric in op mensen en prestaties

Lees meer
Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer