Auteur: Floris Wouterson
Sleep Performance

Van zomer naar wintertijd – daar word je doodmoe van!

Dit weekend gaat de wintertijd weer in. Ik roep het al jaren, maar we moeten hier vanaf. We moeten met z’n allen een vol uur langer slapen. De gevolgen hiervan zijn flink te noemen. Wij als mens raken er iedere keer weer massaal door van slag. Sommige mensen zelfs wekenlang. Het slaapritme wat je met mijn boek ‘Superslapen’ hebt aangeleerd wordt plots wreed verstoord. Je staat versuft op. Schenkt minder aandacht aan het ontbijt. Op weg naar je werk dut je bijna in achter het stuur. Niets voor niets gebeuren er de eerste week na 27 oktober weer meer ongelukken. Volg het nieuws maar.

Mijn mening: afschaffen die wintertijd

Deze omwisseling is de laatste jaren steeds meer een punt van discussie, zelfs op politiek Europees niveau. Een definitieve keuze lijkt vooralsnog niet in de maak. Nederlanders zelf zijn inmiddels moe of de zomertijd nu beter of slechter is dan de wintertijd, zo blijkt op diverse online kanalen. Maar is het echt zo gevaarlijk of stellen de ‘online klagers’ zich aan?

Mensen refereren de wisseling van zomertijd/wintertijd vaak aan hun vakantie, als ze door verschillende tijdzones reizen. Een paar uren tijdsverschil ervaart men vaak niet als een groot probleem. Echter voor je werk-slaap ritme is het voor veel mensen echt wennen aan die zomertijd/wintertijd wisselingen. Je stelt als het ware je bio-klok opnieuw in en dat vergt voor velen tijd, ook op het gebied van goed slapen. Regelmaat is namelijk een cruciale voorwaarde voor een goede nachtrust, veel mensen zijn zich daar niet goed van bewust.

Maar dat is nog niet alles, vrijwel niemand weet dat de wisseling zomertijd/wintertijd ook behoorlijke impact kan hebben op het functioneren van het hart. De zomertijd jaagt het aantal hartaanvallen omhoog, terwijl de activering van de wintertijd het aantal hartaanvallen juist reduceert.

Onregelmatige werktijden ongezond

We onderschatten de gevolgen van een ogenschijnlijk kleine aanpassing in ons systeem. Natuurlijk is ieder lichaam anders, maar ik zie frequent wat de impact op de gezondheid is van onregelmatige werktijden. En let wel: 1 miljoen Nederlanders werken onregelmatig en grotendeels ’s nachts. Circa 40% van hen heeft matige tot zware gezondheidsklachten variërend in migraineaanvallen, slapeloosheid, futloosheid, stress, hartkloppingen en overgewicht. Uiteindelijk kan dat zelfs leiden tot gehele uitval. Met die bewustwording zou de huidige verdeeldheid wellicht meer kunnen ombuigen naar de wintertijd, zoals het ooit was, de meest natuurlijk tijdstelling dus. Een vaste wintertijd geniet dan ook mijn voorkeur.

Wist jij trouwens dat de wintertijd in Nederland en België de ‘normale’ tijd is. Gek hé, veel mensen weten dat geeneens. Dat betekent dus dat de zomeravonden een uurtje korter worden. Oei, zie ik je nu denken. Energiebesparing en het bevorderen van de veiligheid waren destijds dé redenen om de zomertijd/wintertijd te introduceren. Ik praat dan over de jaren ’70. Nu blijkt dat allang niet meer te werken. De energiehuishouding is in vele Europese landen inmiddels veel anders ingericht.

SuperSlapen is het eerste Nederlandse boek over slapen dat aantoont dat slaap belangrijker is dan eten en bewegen samen! In SuperSlapen krijg je van Floris Wouterson een methode aangereikt zonder radicale veranderingen, maar kleine stapjes die grote effecten hebben.

Hier is een gratis voorproefje:
✓ Luisterboek (de 8 beste tips)
✓ Ebook (samenvatting)
✓ Key Points (voor je beste nachtrust ooit)

Download Gratis Sneak Preview SuperSlapen, het nieuwe boek van Floris Wouterson

Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

Business Athlete

Frederika Thünte over ontspanning en adem: ‘Bouw rustmomenten in, ook als je niet gestrest bent’

Lees meer
Business Athlete

Tom Dewaele over unieke employee experience bij Google: ‘De mens staat centraal, ondersteund door AI’

Lees meer
Business Athlete

Suze van Leuwen: ‘Oprechte aandacht is de sleutel in HR’

Lees meer